Sambåndet

Torsdag 22. oktober 2020
RSS
ENGASJERT: I sin tale takket Arne Viste for all støtten han har fått og sa at Norge burde ta sin del av ansvaret for verdens flyktninger. FOTO: Ingunn Marien Ruud, KPK

Petter Dass-prisen til Arne Viste

Mannen som risikerer mye for å sikre ureturnerbare asylsøkere arbeidsrett, ble torsdag hedret med Petter Dass-prisen 2019.

Skrevet av Ingunn Marie Ruud, Kristelig Pressekontor den 6. desember 2019.

OVERVELDET: Arne Viste (t.v.) fortalte at han er overveldet over all støtten han har fått. Her overrekkes Petter Dass-prisen av sjefredaktør i Vårt Land Bjørn Kristoffer Bore og religions- og debattredaktør Alf Gjøsund. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK

Avisen Vårt Land tildelte Arne Viste Petter Dass-prisen for hans kamp for de papirløse og deres rett til arbeid. Juryen skriver blant annet i sin begrunnelse:

«Hele Kirke-Norge står sammen med Arne Viste i kampen for de «papirløse», skrev Nettavisen i en overskrift denne høsten. Den kunne vært utvidet, for det er langt fra bare Kirke-Norge som har stilt seg bak denne mannens modige kamp for menneskeverdet.»

Sola-mannen Arne Viste har siden 2015 ansatt og lønnet rundt 70 forskjellige papirløse og ureturnerbare asylsøkere med endelig avslag gjennom vikarfirmaet Plog AS. Han har utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn til mennesker som etter norsk lov ikke har rett på arbeid i Norge. Selv mener han at Grunnloven gir dem denne retten, og han har flere ganger anmeldt sitt eget selskap i håp om å få en rettslig avklaring av spørsmålet.

I sommer tok Oslo politidistrikt ut tiltale, og Viste ble i oktober dømt til ett år betinget fengsel. Nå venter han på at ankesaken skal opp.

Jesu eksempel

Religions- og debattredaktør i Vårt Land, Alf Gjøsund, legger særlig vekt på den kristne begrunnelsen, barmhjertigheten, som ligger bak Vistes engasjement.

– Advent er tiden er da Kirken forbereder seg til Jesu komme. Han skal tørke tåren bort fra ansiktet på de som har det vondt, som det står hos profeten Jesaja. Kirken har et kall til å gjøre dette allerede nå, sier han til Kristelig Pressekontor.

– Det at Jesus skal komme med fred og oppreising til dem som er undertrykt og bærer skam, det er selve evangeliet. Det Arne Viste og de som står ved hans side praktiserer, er et vitnesbyrd om evangeliet som virkelig har satt spor i samfunnsdebatten, fortsetter Gjøsund.

Redaktøren mener både dommer og påtalemyndighet merket seg denne siden ved Vistes engasjement under rettssaken i høst.

– Selv om du ikke har brukt troen som argument i din kamp for andre mennesker, så har du på ingen måte lagt skjul på at det er troen som er din drivkraft, sier Gjøsund til Viste under utdelingen.

Juryen skriver også om dette i sin begrunnelse:

«Arne Viste har vært tydelig på en ting: For ham handler dette om å følge Jesu eksempel. Det er troen hans som tvinger ham til å gå disse skrittene med sine medmennesker. Denne tydeligheten gjør ham til en selvskrevet kandidat til årets Petter Dass-pris.»

Lavkirkelig tradisjon

– Jeg er kjempestolt av å ha en så tydelig og verdig vinner i år, sier Gjøsund og fremhever også hvilken tradisjon Viste står i:

– Det er gledelig at prisen går til en lavkirkelig sammenheng. Viste viderefører det engasjementet for samfunnet og medmennesker som har preget lavkirkeligheten siden Hans Nielsen Hauges tid. Dette er lavkirkelig tradisjon på sitt beste og aller viktigste. Det er en ære å kunne gi prisen til ham.

Det var sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore som overrakte selve statuetten til Arne Viste.

– Betyr ganske mye

Tidligere er Viste tildelt Zola-prisen for sin kamp for de ureturnerbare. Han sier i et intervju med Vårt Land da han ble nominert til Petter Dass-prisen, at det betyr mye.

– At jeg får oppmerksomhet gjennom nominasjonen, men også i form av medieoppslag, betyr ganske mye for min egen trygghet. Det gjør det ikke lett for myndighetene å rydde meg av veien, for de vet at også mange andre er engasjert i denne kampen, sier han.

I sin takketale minnet Viste en full domkirke om verdens flyktninger og takket alle som har støttet ham, særlig familien, Imi-kirken og Vårt Land.

– Jeg tror på en juridisk løsning, sier Viste.

Satt kristen tro på dagsorden

Mediehuset Vårt Land deler ut Petter Dass-prisen hvert år. I statuttene heter det at prisen skal gå til «en person som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte.»

De andre to nominerte var Kirkelig Dialogsenter Oslo ved daglig leder Hannah Barth Hake og feministteologen Merete Thomassen.

Prisen ble første gang delt ut i 1995, og årets prisutdeling er dermed den 25. i rekken. I fjor ble prisen delt ut til prest Sunniva Gylver og året før der til Olavsfestdagene ved direktør Petter Myhr. KPK

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Silje Kausland er ansatt som Ung-leder i ImF-Ung Midthordland, og dermed kan kretsleder Ole Andreas Wastvedt konsentrere seg helt om kretslederoppgavene.

17 kirkesamfunn og organisasjoner, ImF inkludert, har signert en erklæring om det to-kjønnsbaserte ekteskapet. De ber Storting og regjering om å verne foreldreretten og tros- og livssynsfriheten.

På flyet fikk Kristoffer Norbye idé til en sang som nå er blitt til musikkvideo. Regissør av videoen, Sofie Arnesen, håper den vil få flere til å ta et år på Bildøy Bibelskole.

OPPDATERT Medan kong Haakon personleg tok imot den først produserte bibel frå Gideon i Norge, hadde kronprinsparet ikkje høve til å ta imot Gideon for å få overrekt Bibelen som vart produsert til 90-årsjubileet i år.

– Kampen for rettferd er ein heilt nødvendig del av det kristne livet, meiner Sunniva Gylver.

Copyright © Sambåndet 2020