Sambåndet

Torsdag 22. oktober 2020
RSS
FEIRET: Prosjektleder Søren Nielsen (t.h) og Himla bra- redaktør Merete Føyen Arnevåg spretter kaken for å feire lanseringen av den nye ressursbanken. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK

Lanserer «Himla bra» trosopplæring

Søndagsskolen Norge har samlet digitale ressurser til trosopplæring og gjort dem mer tilgjengelige under paraplyen «Himla bra».

Skrevet av Ingunn Marie Ruud, KPK den 13. mars 2017.

FEIRET: Prosjektleder Søren Nielsen og Himla bra-redaktør Merete Føyen Arnevåg spretter kaken i anledning lanseringen av den nye ressursbanken. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK

Organisasjonen har i to år jobbet med konseptet «Himla bra – bibelfortellinger», der hvem som helst kan kjøpe og laste ned bibelformidlinger, bibelsanger, opplegg for familiegudstjenester og opplegg for dåpsskole eller samlinger for 6-åringer.

– Dette er materiell til trosopplæringsformål som primært er tenkt for menighetsbruk. Vi tenker på det som en ressurs til trosopplærere og andre menighetsansatte, sier prosjektleder Søren Nielsen.

Det nye ressurskonseptet skiller seg fra Søndagsskolens eksisterende konsept «Sprell levende» ved at det ikke er lagt opp som et abonnement og gir større frihet til å velge ut enkeltressurser.

– Sprell levende er et kontinuerlig tilbud der du har et fast opplegg hver uke med den samme søndagsskolegruppen over tid. «Himla bra» henvender seg mer til det man kaller punktuelle tiltak, der man kaller inn barn kanskje en gang i året og ikke kan ha samme forventning om at barna kan ting fra før, sier Nielsen.

Han forteller at Søndagsskolen har investert mye i å gjøre disse ressursene tilgjengelig.

– Vi håper at dette fører til at vi lever ut visjonen «Jesus til barna», sier han.

– Nyttig ressurs

Leder for seksjon for barn, unge og trosopplæring i Kirkerådet, Kristine Aksøy, var også til stede under lanseringen av Søndagsskolens nye ressursbank.

– Bibelfortellinger er helt sentralt i trosopplæringen, så å få god hjelp til å formidle bibelfortellinger, er en konkret og nyttig ressurs for dem som jobber med trosopplæring i menigheter og organisasjoner, sier Aksøy.

Hun var veldig fornøyd med konseptet som ble presentert.

– Det ser veldig fleksibelt ut og anvendelig for mange sammenhenger. Søndagsskolen har jo i lang tid laget gode ressurser for trosopplæring og barnearbeid i menighetene, så jeg har tillitt til at dette er ressurser menighetene vil kunne gjøre god bruk av, sier Aksøy.

Kun digitale produkter

«Himla bra» tilbyr ingen fysiske produkter, men har filmer, lydfiler, bilder og tekst i nedlastbare filer.

– Det er for å gjøre det så enkelt som mulig, slik at folk kan laste ned, få ideene og skrive ut det de trenger. Det er også enklere for oss å slippe å sende ut fysiske produkter, sier Nielsen.

Flanellografen holder seg veldig bra, den vil folk ikke unnvære.

Han forteller at det likevel finnes formidlinger i ressursene der man kan bruke flanellograf som visuelt hjelpemiddel.

– Flanellografen holder seg veldig bra, den vil folk ikke unnvære. Vi kjører fast på prinsippet om multi-intelligens og ønsker formidling på ulike måter og ikke bare skjerm. Derfor ligger det alltid med forskjellige forslag til for eksempel drama, monolog eller flanellograf i tillegg til bilder og animasjon, sier han.

Også Kristine Aksøy i Kirkerådet tror det digitale formatet vil slå an.

– Veldig mye formidling skjer jo på skjerm, så dette er godt tilpasset det. Og så tror jeg at den konkrete metodiske hjelpen til å formidle en bibeltekst i møte med barn virkelig er noe de som jobber med trosopplæring, etterspør og er interessert i, sier hun.

Også for frikirker

Nielsen håper ressursene vil slå an bredt i kristen-Norge, også utenfor Den norske kirke.

– Vi hår forhåpninger om å nå bredere ut. Vi tenker at dåpsskolen, som vi også kaller samling for 6-åringer for dem som ikke praktiserer barnedåp, og familiegudstjenestene har tydelige målgrupper bredt i det norske kirke-landskapet, sier han.

Prosjektlederen mener at deres bibelfortellinger henvender seg til alle som driver med kristent barnearbeid og tror også de kan brukes i familien.

– Trosformidling i hjemmet er jo også en målgruppe her. Man kan hente ut en animasjon eller et hørespill til familieandakten. Alle som ønsker å formidle bibelfortellinger til barn, kan bruke ressursene, sier han. KPK

Denne uken kommer Sambåndet med 16 sider om trosopplærings- og disippelgjøringsopplegget til amerikanske Awana, som Indremisjonsforbundet har tilrettelagt for bruk i Norge. Der kan du blant annet lese hvordan en representant fra Søndagsskolen Norge opplevde det som ble presentert under konferansen i Fredheim Arena

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Silje Kausland er ansatt som Ung-leder i ImF-Ung Midthordland, og dermed kan kretsleder Ole Andreas Wastvedt konsentrere seg helt om kretslederoppgavene.

17 kirkesamfunn og organisasjoner, ImF inkludert, har signert en erklæring om det to-kjønnsbaserte ekteskapet. De ber Storting og regjering om å verne foreldreretten og tros- og livssynsfriheten.

På flyet fikk Kristoffer Norbye idé til en sang som nå er blitt til musikkvideo. Regissør av videoen, Sofie Arnesen, håper den vil få flere til å ta et år på Bildøy Bibelskole.

OPPDATERT Medan kong Haakon personleg tok imot den først produserte bibel frå Gideon i Norge, hadde kronprinsparet ikkje høve til å ta imot Gideon for å få overrekt Bibelen som vart produsert til 90-årsjubileet i år.

– Kampen for rettferd er ein heilt nødvendig del av det kristne livet, meiner Sunniva Gylver.

Copyright © Sambåndet 2020