Vil ta oppgjør med menneskehandel

– Vi vil samle kirken til felles oppgjør mot det moderne slaveriet, sier Else Karin Holme, initiativtaker til seminar i Bergens Indremisjon om menneskehandel.

− Jeg kjenner Andreas Masvie, en av lederne for En Dag nasjonalt. Han spurte meg først om jeg kunne være kontaktperson, og da tenkte jeg at da kan vi ha et seminar. På seminaret vil han fortelle om menneskehandel, hvordan det foregår og utbredelse i Norge og i Bergen, og hvordan kristne har et kall til å gjøre noe med det – eller brette opp ermene, som de sier, forteller Else Karin Holme til sambåndet.no.

Hun er aktiv i Betlehem og inviterer altså til seminar der i kveld om et dystert tema.

− Alle over 14 år er velkommen. Den aldersgrensen er satt fordi det vil bli vist et videoklipp som inneholder sterke scener, sier hun.

Vil samle kristne
En Dag er et initiativ som er fremmet av Ten Oase, Get Focused, Tankesmien Skaperkraft og Impuls for å bidra til å bekjempe menneskehandel i Norge. Målet for dette initiativet er i første omgang å samle kristne i Norge til et stort fellesarrangement den 1. august på Bislet stadion i Oslo.

− En Dag ønsker å samle kristne en dag for å be, informere om menneskehandel og samle inn penger til tiltak for å bekjempe menneskehandel. Det vil bli samlet inn penger til arbeidet som organisasjonene A 21 og Hope for Justice gjør for å hjelpe ofre for menneskehandel, forteller Holme.

Hun ønsker også å få med folk fra Betlehem til Oslo den 1. august.

Dag for enhet og frihet
Andreas Masvie fra En Dag håper at 1. august vil bli en dag for kristne til å vise enhet, og en dag som kan bidra til at ofre for menneskehandel kan få tilbake sin frihet.

− Det er vårt mål – å samle kirken til felles oppgjør mot menneskehandel, som er det moderne slaveriet. I Norge gjemmer det meste av menneskehandel seg i prostitusjon. Så har vi Vest-Europas nest største svarte økonomi, forteller Masvie.

− Det betyr vel at det helst er i bygg og anlegg og i utelivsnæringen vi finner ofre for menneskehandel. Når man for eksempel går på restaurant, hvordan vet man at den ikke benytter seg av slaver?

− Man må spørre etter kvittering. Hvis man ikke får kvittering når man spør etter det, drives det sannsynligvis med svart virksomhet. Og i svart virksomhet kan det gjemme seg lyssky virksomhet, som slaveri, sier Masvie.

Store mørketall
Politiets koordineringsenhet for ofre for menneskehandel meldte i 2012 og 2013 om til sammen 525 mennesker som ble identifisert som offer for menneskehandel i Norge. Ifølge Masvie regner man med at det i Norge er cirka 300 ofre for menneskehandel.

− Men man regner med at det er store mørketall, slik at man må gange 300 med opp mot ti, altså at det kanskje er cirka 3000 ofre for menneskehandel, sier han.

På seminaret i Betlehem vil man også snakke om hva som skjer videre.

− En Dag er først og fremst en aksjon frem mot 1. august, men vi holder dørene åpne for at det kan bli noe i forlengelsen av den, sier Andreas Masvie.

Les også blogg: Hva sier Bibelen om slaveri?

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.