Sambåndet

Onsdag 25. november 2020
RSS
Foto: Open Doors

Ny forfølgelsesliste lansert

– Det var omtrent som forventet. Men jeg er overrasket av at Tanzania, Kenya og Uganda er med på listen, sier Stig Magne Heitmann, informasjonsleder i Åpne Dører.

Skrevet av Eirik S. Ravnskog den 9. januar 2013.

Stig Magne Heitmann, informasjonsleder Åpne dører

Fakta

Forfølgelseslisten

  • World Watch List rangerer 50 land i henhold til hvilken grad av forfølgelse kristne møter fordi de utøver sin tro.
  • Rangeringen er basert på ulike aspekter ved religionsfriheten: Trosfrihet i privatlivet, i familien, i lokalsamfunnet, nasjonalt, som kirke og voldelige angrep.
  • På «topp 10»-listen, over de verste landene å være kristen i, finner vi i stigende rekkefølge: Eritrea, Jemen, Iran, Mali, Maldivene, Somalia, Irak, Afghanistan, Saudi-Arabia og Nord-Korea.
  • Last ned grafisk kart her

Open Doors publiserer hvert år World’s Watch List (WWL), en oversiktsliste over de femti landene kristne blir mest forfulgt. For ellevte gang på rad topper det kommunistiske Nord-Korea listen. Oppnevnelsen av den nye lederen, Kim Jong-Un, ser ikke ut til å ha hatt noen effekt for den kristne befolkningen i landet. Organisasjonen antar at det befinner seg 50-70 000 troende i fangeleirer, og det vil fremdeles medføre dødsstraff å være i besittelse av en Bibel.

En annen tendens er at flere og flere afrikanske land dukker opp på listen, og nykommeren Mali rangeres så høyt som på 7. plass.

«Islamsk oppvåkning»
De nye landene, flere av dem med høye plasseringer, signaliserer en trend med «islamsk oppvåkning» på det afrikanske kontinent. På «Topp 10-listen» finner vi Somalia, Mali og Eritrea. Situasjonen for de kristne har heller ikke bedret seg etter den arabiske våren; Tunisia, Libya, Marokko og Egypt, som alle hadde sekulære statsoverhoder før opprørene, er nå overtatt av islamister som ønsker å innskrenke de kristnes rettigheter ytterligere ved å innføre sharia-lover.

– To år etter den arabiske våren, er det klart at de kristne har gått inn i en arabisk vinter. Vinden som startet i Midtøsten ser ut for å ha dreiet sørover og åpnet veien for fundamentalistiske grupper i Afrika også, sier Stig Magne Heitmann i en pressemelding for Åpne Dører.

Heitmann tar særlig frem situasjonen nord i Mali og Nigeria, samt i Syria i Midtøsten, når han skal beskrive omstendighetene for de kristne i land med islamsk vekkelse. Her er grupper inspirert av al-Qaida veldig pågående og aggressive. Åpne Dører konstaterer at situasjonen nord i Mali har endret seg radikalt fra å være et land hvor nasjonale kristne og misjonærer kunne arbeide i fred, til å etterligne Saudi Arabia hvor kristne ikke har oppholdstillatelse.

Truende infiltrasjon
Forfølgelsene er ikke lenger avgrenset til land der kristne er minoritet. Ifølge Åpne Dører ligger hovedtrusselen i mønsteret med infiltrasjon og strategisk posisjonering, som åpner veien for radikale muslimer slik at de øker sin innflytelse i samfunnet.

– Dette skjer i Tanzania, Kenya og Uganda hvor de kristne frem til nå har vært i flertall. Disse stedene er operasjonsbaser hvor radikale muslimer prøver å utvide sine grenser, sier han i pressemeldingen.

Positiv trend
Kina, Nord-Koreas nærmeste allierte, er det eneste landet på listen en kan se en tydelig bedring. For bare fem år siden var Kina på «Topp 10-listen», blant land med sterk kristenforfølgelse. Nå har de klatret ned til 37. plass, fra 21. på fjorårets liste.

– Det positive er at Kina fortsetter sin vandring nedover på listen. Det virker som at myndighetene har fått øynene opp for at de kristne ikke er noen trussel mot velferden i landet, men derimot er viktige bidragsytere i samfunnet. De kristne er orientert på det å bety noe på en positiv måte, noe som har gitt seg utslag ikke bare privat, men i samfunnet som helhet, forklarer han.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Møre ungdomsskule har utvidet og skiftet navn til Møre barne- og ungdomsskule Ålesund. Avdelingsleder for det nye barnetrinnet er fornøyd med åpningen.

Nordmøre og Romsdal Indremisjon har tilpasset seg de nye koronarestriksjonene og endret navn og innhold på den årlige julemessa.

ImF Sunnmøres årlige arrangement «Stjernedryss i advent» blir litt annerledes i år. I stedet for å samles fysisk kan man samles foran skjermen hjemme i stua.

(Korona) Tilbud for unge bør være et prioritert område resten av 2020, mener generalsekretær og kretsledere i ImF.

(Korona) Misjonseide Plussreiser får 2,5 millioner kroner til omstilling av virksomheten og kompetanseheving for ansatte.

Copyright © Sambåndet 2020