Sambåndet

Søndag 23. februar 2020
RSS
Tårnagentene besøker også stallen i Betlehem
PÅ TV: Stallen i Betlehem er et av stedene Tårnagentene besøker i Søndagsskolens tv-serie på NRK Super denne julen. FOTO: TV-INTER/ SØNDAGSSKOLEN

Julemoro på skjermen

I julen er det veldig godt å se på tv og film. Men det kan være lurt å slå av innimellom også.

Skrevet av Vilhelm Viksøy den 22. desember 2010.
Øystein Samnøen, Barnevakten

GOD JUL: Det er mange muligheter for gode fellesskap i julen, mener Øystein Samnøen, daglig leder i Barnevakten. Foto: Famefotografene

Øystein Samnøen er 36 år, pappa og veldig glad i lyd og bilde. Huset hans er fullt av tv-skjermer og ulike spillkonsoller. Men så hører det også litt med til jobben som daglig leder i Barnevakten – organisasjonen som skal hjelpe både barn og voksne til å bli mer opptatt av hvordan de bruker tiden foran skjermen.

Gode juleminner
I julen har han alltid likt å se film og tv.
– Mange av mine egne juleminner fra barndommen er knyttet til film og tv. Særlig Disneyfilmer og Jul i Skomakergata var stort, sier han.

Men den gang var det ikke så mye å velge i som i dag. Nå vises det film og barne-tv nesten hele dagen.
– De siste årene er det gitt ut veldig mange gode filmer så det er mye lettere å finne noe som er bra. Men da er det også enda viktigere å lære seg å velge.

Agenter på tidsreise
I år gleder han seg særlig til Tårnagentene som skal gå på Julemorgen i NRK Super. Serien handler om tre unge agenter som holder til i et kirketårn. Der får de oppdrag de må løse, men for å klare det, må de reise flere tusen år tilbake til Bibelens tid.

– Den første episoden går helt tilbake til profeten Jesaja som fortalte mange, mange år før Jesus ble født om hvordan det skulle skje, forteller Ann Helen Frivold.
Hun jobber i Søndagsskolen som sammen med TV-Inter har ansvar for å lage serien.

– Det er veldig spennende for dette handler om flere tusen år gamle fortellinger som har forvandlet historien, sier hun.

Proffe skuespillere
Med seg på laget har de fått skuespillere som Per Christian Ellefsen, Kari Simonsen og Stig Henrik Hoff.
– Og Stig Henrik er skikkelig skummel som skurk, sier Ann Helen.
Hver episode av Tårnagentene er på 14 minutter og til sammen skal det vises 10 episoder.

En av grunnene til at Øystein gleder seg, er at han har vært med å klekke ut noen av ideene.
– Så det blir ekstra spennende å se hvordan et har blitt til slutt.

– Se sammen
Men film er ikke bare ukritisk glede, for det vi ser påvirker oss. Derfor oppfordrer Øystein barn og foreldre til å se filmer sammen. Da kan man etterpå prate om det man har sett og hørt.
– Når man snakker sammen trener man seg opp til å bli mer bevisst på hva man synes er bra og hva som er dårlig, sier Øystein. Han tror også det kan være lurt å slå av skjermen noen ganger for å gjøre noe annet i lag.

– Brettspill er veldig moro, særlig i julen. Ekstra gøy er det å lage sine egne regler som vi har gjort. Vi har for eksempel lørdagsludo, superludo og luxusludo. Men det går også an å spille et skjermspill sammen. For eksempel Buzz, SingStar, eToy eller Wii.

– Da kan man invitere med både foreldre og søsken, og kanskje også besteforeldre. Dess flere jo bedre, sier Øystein, som har en viktig oppfordring til alle barn:
– Vær grei og la mamma og pappa vinne noen ganger også. Ellers blir de så fort sure.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Voss herad krev omregulering av eigedommen som Egill Danielsen Stiftelse ynskjer å leiga til ny kristen ungdomsskule. Dermed blir det truleg ikkje oppstart før hausten 2021.

Dei nyaste songane frå Hilde Svela har bibelvers som tekst. Dei skal gjøre Bibelen øyrevenleg for store og små, og gjerne for gamle som slit med å hugse og snakke.

Egill Danielsen Stiftelse har fått godkjent søknad om å starte kristen ungdomsskole på Voss.

– Halvparten skal komme gjennom økning i Fast Givertjeneste (FGS) og resten gjennom ulike «stunt» i løpet av året, sier Kenneth Foss, arrangements og markedsansvarlig i ImF.

Elevene på KVS Lyngdal har gode forretningsideer og er gode til å markedsføre dem. Det blir det priser av.

Copyright © Sambåndet 2020