Sambåndet

Mandag 8. mars 2021
RSS
MISJONSPAR: Randi og Sverre Dag Ljønes er aktive i hjelpearbeidet etter lerirraset i Gjerdrum. FOTO: Privat

Tidligere ImF-formann tett på raset i Gjerdrum

Sverre Dag og Randi Ljønes bor 5 km fra rasområdet i Gjerdrum og har vært med å jobbe for at Gjerdrum barnehage mandag kunne flytte midlertidig inn i Misjonshuset.

Skrevet av Brit Rønningen den 11. januar 2021.

KVIKKLEIRE-RASET: Bilde av skredområdet i Ask, fotografert fra Brådalslia. FOTO: TOMMY GILDSETH/WIKIMEDIA COMMONS

Tidligere ImF-formann Sverre Dag Ljønes og kona Randi bor 5 km fra rasområdet og bare 800 m unna det andre området som ble evakuert noen dager senere. De er med i Normisjon som holder til på Misjonshuset. Randi er driftsleder for Misjonshuset og sitter i styret. Sverre Dag er kasserer og sitter i styret som ressursperson for formannen.

Mandag 11. januar flytter Gjerdrum Barnehage, som har 93 barn og 40 ansatte, inn midlertidig i Misjonshuset. Hvor lenge vet ingen. Prosessen som ledet fram til dette, gikk raskt.

Evakuert
– Vi lurte på hva vi kunne gjøre rent praktisk. Gjerdrum Barnehage, som måtte evakueres, ligger på skredkanten. De kan ikke gå inn å hente noen ting, og kommer neppe tilbake dit, sier Randi.

Misjonshuset har barnehagelokaler i kjelleren som Den norske kirke drev inntil sist sommer. Randi kjenner styreren og ringte til henne. For styreren var det viktig at at hele barnehagen kunne være samlet, og hun mente det var mulig i Misjonshuset.

Travelt
Siden har både hun Sverre Dag hatt det travelt.

– Det vært mange møter med kommunen. Utrolig mange formelle ting måtte på plass, så som bruksendring av Misjonshuset, godkjenning av lokalene til barnehage, brannsyn, mattilsyn og arbeidstilsynet. Alle formelle ting er i boks. Her bretter folk opp ermene, og vedtakene tas raskt, forteller Randi

Siden det nylig har vært barnehage i Misjonshuset er uteområdet og lekeapparatene godkjent, men må utvides. Kommunen har kommet med mannskap og kutter trær og en forvokst hekk, måker plenområdet og setter opp nytt gjerde. Man har også fått en utvidet IKT-løsning for barnehagen i tillegg til husets egen, brakkekontor utenfor inngangen og ekstra strømtilførsel.

– Ja, her skjer det enormt mye på kort tid, konstaterer Sverre Dag.

Laget mat

Kommunen har også opplevd stor giverglede.

– Det er samlet inn mye leker til barnehagen, også barnevogner som de minste barna kan sove i, forteller Sverre Dag.

Misjonshuset var også før barnehagen flytter inn, tatt i bruk i redningsarbeidet. Et evakuert cateringfirma har brukt kjøkkenet til å lage varm mat til redningsmannskapene.

Gjerdrum Normisjon har også besluttet å gi kr. 20 000 til RBU (Ressursnettverket for barn og unge i Gjerdrum) som hjelper barn og unge som ikke har det de trenger.

Korona
Hva skjer med møtevirksomheten og annen virksomhet på Misjonshuset?

– All aktivitet på Misjonshuset ligger nede på grunn av korona nå. Til vanlig leier vi ut Misjonshuset til lag og foreninger i bygda, minnesamvær, fester og ulike arrangementer, men det er jo heller ikke aktuelt under de strenge koronatiltakene, svarer Sverre Dag Ljønes.

I Sambåndet som kommer ut i neste uke, kan du lese et lengre intervju med Randi og Sverre Dag Ljønes i forbindelse med raset i hjemkommunen deres.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Forbundsstyret i KFUK-KFUM har vedtatt å fremme sak til landsmøtet i april om forenkling av organisasjonens navn.

NLA Høgskolen håper godkjenningen av full presteutdanning gir flere studenter, mens MF vitenskapelig høyskole ikke tror økt konkurranse gir særlige konsekvenser for deres utdanning.

Bedehuset Karmel ønsker å gjøre alvor av visjonen om å være et inkluderende fellesskap. Til det har forsamlingen fått hjelp av kurset «Varmere kirkekaffe», med økonomisk støtte fra K-stud.

Per Gunnar Hamnøy har arbeidet som lærer i ungdomsskolen i 21 år. Nå skal han være med og bygge opp en ny folkehøgskole og jobber med å rekruttere i elever.

Slik verda fungerer i dag, meiner Stefanusalliansen det òg er viktig å diskutera kåret til trusfridommen i Noreg, korleis politikarar ordlegg seg og kva signal vi sender.

Copyright © Sambåndet 2021