KANSELLERT: Koronaviruset rammer Plussreiser hardt. Ikke minst gjelder det avlyste turer til Israel. Bildet er fra en guidet tur i 2015. FOTO: PETTER OLSEN

Fra jubelår til krise på ti dager

(Korona) Koronaviruset har ført til at praktisk talt hele vårens reiseprogram for Plussreiser er kansellert.

– Det er helt surrealistisk det som skjer, sier daglig leder Aud Kindervåg Halsne i det misjonseide reiseselskapet Plussreiser til sambåndet.no.

Oberammergau

I løpet av ti dager har om lag 30 turer som Plussreiser arrangerer, blitt kansellert. De fleste av turene var til Israel. Torsdag 19. mars kl. 16 toppet det seg med beskjeden om at pasjonsspillet i Oberammergau i Tyskland var utsatt med to år.

– Plussreiser hadde 41 grupper – nær 2000 personer – som skulle ha reist til dette pasjonsspillet. Totalt sett hadde en halv million mennesker kjøpt billett, sier Halsne.

Israel

At Israel stengte grensene på grunn av smittefaren samtidig som den norske regjeringen gav reiseråd, fikk store konsekvenser for det norske kristenfolkets største reiseselskap.

– Vi hadde store grupper som skulle dit, eksempelvis en familietur i påsken med 100 reisende, sier Halsne.

I tillegg til kanselleringene blir Plussreiser rammet av det voldsomme fallet i kronekursen.

– Det er for tidlig å si hva de økonomiske konsekvensene for selskapet blir. Nå er vi opptatt av å ta vare på kundene som ikke får reist, og sende ut brev. Men det er klart at det får store konsekvenser. I tillegg til inntektstap på alle kansellerte turer taper en også på reserverte flybilletter, sier Halsne.

Permittering

Det er sendt ut permitteringsvarsler til alle ansatte. Permitteringen trer i kraft fra 1. april og er på ubestemt tid.

– Driften fra og med april vil bestå av at seks ansatte deler på 150 prosent stilling. Vi skal besvare telefonhenvendelser og også jobbe med nye turer til høstsesongen, sier Halsne.

Hun sier at de ansatte har gitt uttrykk for forståelse for at permitteringer er nødvendig.

– Det er en fantastisk gjeng som står sammen side om side, sier Halsne.

Fra jubel til krise

Den daglige lederen er usikker på hvordan markedet vil se ut etter at perioden med smittefare fra koronaviruset er over. Hun understreker at Plussreiser har svært trofaste kunder.

– Det kan ha påvirket folks reiselyst og økonomi. Men flere av kundene som nå ikke får reist til Oberammergau, sier de vil komme tilbake med ny bestilling i 2022, forteller Halsne.

Aud Kindervåg Halsne konstaterer at det som så ut til å bli et jubelår for Plussreiser i 2020, på mindre enn to uker ble forandret til et kriseår.

– Lite ante vi i januar at dette viruset i Kina ville få slike voldsomme konsekvenser. Hele våren har ramlet bort, og det er ingenting vi kan gjøre med det, reflekterer Halsne.

Hjelpepakke

– Vil noen deler av regjeringens krisepakker komme dere til hjelp?

– At staten tar mer av lønnsutgiftene under permittering og vil redusere arbeidsgiveravgiften i to måneder vil også komme Plussreiser til gode. Når det gjelder muligheten for lån, kjenner vi ikke vilkårene for det fullt ut ennå, sier Halsne.

Hun legger til at Plussreiser per i dag ikke har lån, og at likviditeten er solid.

– Alle norske turoperatører skal være medlem av Reisegarantifondet. Vår reisegaranti er på fem millioner kroner, opplyser daglig leder Aud Kindervåg Halsne i Plussreiser AS.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.