Sambåndet

Tirsdag 20. oktober 2020
RSS
TAKKNEMLIG: Sunniva Gylver utrykket stor takknemlighet både til Vårt Land, avisens lesere, familie kollegaer og venner da hun mottok årets Petter Dass-pris i Oslo domkirke. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK

Petter Dass-prisen til Sunniva Gylver

Sunniva Gylver ble æret med prisen for sitt mangeårige engasjement og sin formidling av kristen tro til Norges befolkning. – Jeg håper vi alle kan la oss inspirere, sier prisvinneren.

Skrevet av Ingunn Marie Ruud, KPK den 7. desember 2018.

–FORTJENT: Konstituert sjefredaktør i Vårt Land, Alf Gjøsund, var svært fornøyd med å kunne dele ut Petter Dass-prisen til Sunniva Gylver torsdag kveld. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK

Torsdag kveld ble prest Sunniva Gylver tildelt Petter Dass-prisen under Vårt Lands adventskonsert i Oslo domkirke.

– Selv om prisvinneren ofte tar utgangspunkt i sitt eget liv, får hun på en påfallende måte det hun sier til å handle om noe annet enn henne. Det handler om troen på Jesus Kristus, ofte med utgangspunkt i de utfordringene vanlige mennesker opplever i livet sitt. Og hun formidler med en troverdighet og engasjement som gjør at du blir berørt, sier konstituert sjefredaktør i Vårt Land, Alf Gjøsund, som deler ut prisen.

– Jeg er ingen Petter Dass-ekspert, men jeg forbinder ham med det å veve sammen vanlige hverdagsord om arbeid, familie og naturglede med store ord om Gud. Det vil jeg gjerne la meg inspirere av og videreføre på min måte, sier Gylver.

Gylver har vært nominert til Petter Dass-prisen en gang før, i 2013, men den gangen var det Rune Larsen som vant prisen.

– Vi som leder Vårt Land i dag, mener det er på høy tid at prisvinneren får den hyllesten hun fortjener, sier Gjøsund.

– En av de viktigste stemmene
Gjøsund trakk særlig fram viktigheten av at kvinner hever stemmen og blir hørt. Han trakk fram både Petter Dass’ samtidskvinne Dorothé Engelbretsdatter, som et eksempel på en underkjent formidler av evangeliet, og Maria Magdalena som først ikke ble trodd på at hun hadde sett Jesus etter oppstandelsen.

Han roser Gylver for å være en kvinne som tidlig begynte å heve stemmen.

– Hun inntok talerstolen i ung alder, uten å be om unnskyldning. Og hun ble lagt merke til. Raskt ble hun en av de viktigste formidlerne av kristen tro til Norges befolkning. Det er krevende å være kvinne på den offentlige arenaen, særlig i den religiøse sfæren. Gylver er et forbilde og en av dem som har gått foran. Hennes stemme har betydd mye for svært mange, sier Gjøsund.

Programleder, prest og doktorgradsstudent
Gylver arbeider for tiden som sokneprest i Fagerborg kirke. Hun jobber også med en doktorgrad ved MF vitenskapelig høyskole hvor hun også tok sin teologiske utdannelse.

Siden hun var teologistudent har Gylver vært en populær gjest og programleder i ulike programmer både på tv og radio. Hun har skrevet mye i avisene, vært aktiv i dialogarbeid og var den første kvinnen som sto på talerstolen i en norsk moské.

Prisvinneren har også skrevet en rekke bøker, nå sist boken «Tro på tvers», en kombinert andakts- og refleksjonsbok, som hun skrev sammen med muslimen Bushra Isaq.

Har satt kristen tro på dagsorden
Mediehuset Vårt Land deler ut Petter Dass-prisen hvert år. I statuttene heter det at prisen skal gå til «en person som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte.»

De andre nominerte til årets Petter Dass-pris var samfunnsdebattant Eivor Oftestad og Bok og Media-grunnlegger Hans Petter Foss.

– Alle de tre nominerte ville vært verdige vinnere av prisen, sier Alf Gjøsund.

Prisen ble første gang delt ut i 1995, og årets prisutdeling var dermed den 23. i rekken. I fjor ble prisen delt ut til Olavsfestdagene ved direktør Petter Myhr og året før der til VG-journalist Ruth Gjævert. KPK

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

På flyet fikk Kristoffer Norbye idé til en sang som nå er blitt til musikkvideo. Regissør av videoen, Sofie Arnesen, håper den vil få flere til å ta et år på Bildøy Bibelskole.

OPPDATERT Medan kong Haakon personleg tok imot den først produserte bibel frå Gideon i Norge, hadde kronprinsparet ikkje høve til å ta imot Gideon for å få overrekt Bibelen som vart produsert til 90-årsjubileet i år.

– Kampen for rettferd er ein heilt nødvendig del av det kristne livet, meiner Sunniva Gylver.

Av og til kjem folk på besøk som ein hugsar lenge. Slik var det då forkynnar Edvard Foss nyleg tok turen til Sunnmøre.

STATSBUDSJETTET Ti studieforbund mister til sammen ni millioner kroner i statstilskudd etter at de ble flyttet fra Kunnskaps- til Kulturdepartementet. Kristelig studieforbund er blant disse.

Copyright © Sambåndet 2020