Sambåndet

Mandag 28. september 2020
RSS
Styreleder ved Fjaler kristne skule, Magnar Hellsøy, satser på restart for skolen. Foto: Privat

Ap og Venstre stoppet Fjaler kristne skule

OPPDATERT Bygda Hellevik i Fjaler kommune blir fortsatt uten skole etter at Fjaler kristne skule fikk nei i kommunestyret.

Skrevet av Brit Rønningen den 20. september 2017.

På et ekstraordinært formannskapsmøte i september vedtok formannskapet i Fjaler kommune, med fire for og tre mot, å leie Hellevik skole til Fjaler kristne skule for to år fremover. Forslaget, som var imot rådmannens innstilling, ble satt fram av Anne Hopland (Sp). Representantene fra Ap og V, som var imot, krevde imidlertid at saken ble behandlet i kommunestyret. En sak kan tas videre til kommunestyret hvis mer enn 1/3 av representantene i formannskapet ber om det.

 Gruppeleder for Fjaler Ap, Kjetil Fristad, viste i et brev til ordføreren til følgende elementer:

  • Saken griper inn i budsjett og økonomiplan, der formannskapet ikke har myndighet til å gjøre vedtak. Formannskapet viste ikke til hasteparagrafen i vedtaket.
  • Formannskapets vedtak hindrer kommunestyret i å ta stilling til rådmannens forslag om å selge bygget.
  • Saken er såpass prinsipiell at det er kommunestyret som bør ta stilling til den. 

Kommunestyret

Ni representanter sto bak dette brevet, sju fra Ap og to fra Venstre. Et flertall på 15 mot sju i kommunestyret vedtok 26. september ikke å leie ut Hellevik skole til Fjaler kristne skule. Partigruppene til Ap, H og SV stemte samlet imot utleie, mens Venstre og Sp var delt. Representanten for Miljøpartiet De Grønne stemte for utleie til Fjaler kristne skule. 

− Begrunnelsen er tynn. Den er at det går ut over økonomien til kommunen. Men vi hadde jo kommet til å betale husleie. Nå står skolen tom. Det går også på at vi vil komme til å ta elever fra den offentlige skolen, noe vi ikke gjør. Foreldre sender barna til oss i tillit til at vi ved vår skole har et bra opplegg, sier styreleder Magnar Hellesøy ved Fjaler kristne skule i en kommentar til Sambåndet.

Han er ikke sikker på hva de vil gjøre videre. – Vi må bare ta det til etterretning og bestemme oss for om vi skal søke på nytt. Fristen er februar neste år, sier Hellesøy.

Fjaler kristne skule som i fjor høst startet opp i lokalene til Dale videregåande skule i Sunnfjord, har hatt oppstartsproblemer i år. Skolen kunne ikke lenger være i de opprinnelige lokalene.

– Dale videregående skule fikk fire nye klasser og hadde ikke plass til oss, sier styreleder for Fjaler kristne skule, Magnar Hellesøy, til sambåndet.no.

Godkjenning
Fjaler kristne skule fikk i 2015 godkjenning fra Utdanningsdirektoratet til å starte kristen grunnskole med 90 elever fra 1. til 10. klasse i Fjaler kommune i Sogn og Fjordane. Det første året har skolen hatt to elever. Denne høsten var det fire elever som var klare til å starte.

Før ferien fikk skolen tilsagn om leie av lokaler på Dale senter, og skolen sendte ut invitasjon til skolestart 21. august. Men den 17. august fikk de avslag fra kommunen. Bygg og uteareal ble ikke godkjent siden bygget ikke er regulert til skolebygg. Skolen sendte anke og fikk endelig avslag av Fylkesmannen den 28. august.

Endelig avslag
De seks første skoledagene hadde vi ekskursjon til en godkjent «Inn på tunet-gård». Da vi fikk endelig avslag på søknaden, måtte vi gi beskjed om at vi ikke kunne ha skole dagen etter, sier Hellesøy.

Hva skjedde med elevene deres?

– De måtte spørre om de kunne komme tilbake til skolene de hadde gått på før, og det ordnet seg.

Hellevik skole
Dagen etter får Hellesøy en sms hvor det står: «Har du tenkt på Hellevik skole?» Dette bygget har fram til i sommer vært brukt som barnehage, men står nå ledig.

– Jeg kontaktet Hellevik idretts- og grendelag og inviterte til folkemøte tirsdag 5. september. Folk på møtet var veldig positive. Det var ingen som sa at «dere må ikke komme her». Dagen etter hadde styret i grendelaget styremøte. Styret var positive til at vi skulle kunne etablere oss i bygget, forteller Hellesøy.

Formannskapet
Det er kommunen som eier bygget, og Fjaler kristne skule er derfor nødt til å inngå leieavtale med kommunen. Ordfører Gunhild Alis Berge Stang innkalte til ekstraordinært møte i formannskapet den 11. september. Der ble det vedtatt at Fjaler kristne får leie Hellevik skole for to år fremover, med fire for og tre mot. Representantene fra H, KrF og Sp var for, mens representantene fra V og Ap var mot.

– Vi har fått en sterkere forankring. Nå har også politikerne sagt sitt, sier Hellesøy.

Etter vedtaket har han jobbet med en søknad til helsevernetaten om miljømessig godkjenning av bygg og uteareal og å få godkjenningen innen 1. oktober, som er frist for å melde inn elever.

Skolen tilbake
Hvordan ser det ut for Fjaler kristne skule nå?

– Det er spennende. Bygda Hellevik har vært uten skole i ti år. Nå kan de få skole igjen. I dag kjører de 10 km lenger vekk for å gå på skole. Folk her må vurder om de kan tenke seg å bruke skolen. Og de fire som startet i august, er hjertelig velkommen tilbake når vi begynner den 1. oktober, sier Magnar Hellesøy.

Bygda Hellevik ligger noen mil lenger vest enn fjorårets skolebygg i Dale.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Kjetil Vestel Haga vokste opp med dei lyse sidene av bedehuskulturen. Han elskar sjøen og er kaptein på eigen båt. No skal sørlendingen navigere Normisjon-skuta.

Komponist Else Olsen S. blander eksperimentell samtidsmusikk og bedehusmusikk for å gi publikum fragmenter av minner, smaker og fremtidshåp

Lars Dale (58) fra Fredrikstad er ansatt som administrasjonsleder i Awana Norge.

Etter et tiår med frivillig kontingent og tilhørende inntektssvikt, har ImF-styret nå bestemt at Sambåndet skal bli et ordinært abonnementsprodukt.

Dei etterspurde video-snuttane frå The Bible Project er sett av millionar. No kjem dei på norsk, med økonomisk støtte frå mellom andre indremisjonsfamilien.

Copyright © Sambåndet 2020