Sambåndet

Onsdag 25. november 2020
RSS
IKKE AKSEPTERT: I en ny undersøkelse mener 67 prosent av de kristne respondentene at det ikke anses akseptabelt i det britiske samfunnet for kristne å dele sin tro med andre slik dette evangeliseringsteamet på tre stykker her er i ferd med utenfor parlamentet i London nylig. FOTO: PETTER OLSEN

Kristne briter føler seg holdt utenfor

SERIE: Hele 93 prosent av britiske kristne føler at deres tro er marginalisert, ifølge en ny undersøkelse.

Skrevet av Kristelig Pressekontor den 2. august 2017.

UTENFORSKAP: En undersøkelse utført av Premier Christian Communications, som eies av den London-baserte veldedighetsorganisasjonen Premier Christian Media Trust, viser at over 9 av 10 kristne i Storbritannia mener at deres tro i dag marginaliseres i det britiske samfunnet. Dette skriver The Christian Post.

Ifølge Premier har over 12 000 «vanlige kristne» deltatt i deres «State of the faith»-undersøkelse.

  • 93 prosent av kristne respondenter mener «at kristendommen blir marginalisert» (holdt utenfor) i Storbritannia.
  • 50 prosent sier at de har opplevd fordommer på grunn av deres tro.
  • 53 prosent sier de sterkt enig i at kristendommen blir marginalisert, mens 40 prosent er enige.

Premier har ikke gjort rede for metodologien bak resultatene eller feilmarginen til undersøkelsen.

Ikke lik respekt

Blant de kristne som deltok i undersøkelsen, mener fire av fem (80 prosent) at «kristendommen ikke er gitt lik respekt» som andre livssyn og religioner. 26 prosent av respondentene sier at de ikke klarer å være åpne om sin tro på sin arbeidsplass eller i tilsvarende setting.

Ifølge Premier sier 67 prosent av respondentene at det ikke anses akseptabelt i samfunnet for kristne å dele sin tro med andre, mens kun 29 prosent er uenige.

Yngre kristne var mer tilbøyelige til å si at de erfarte fordommer overfor sin tro. Undersøkelsen fant at 70 prosent av respondentene i alderen 15 til 19 sa de møtte fordommer på grunn av sin tro.

– Disse slående resultatene bør gi alle en tenkepause på om vi trenger å gjøre mer for at folk med religiøs tro kan være seg selv uten frykt, uttaler organisasjonen på nettsiden der resultatene fra undersøkelsen presenteres.

Les også: Ingen grunn til skam.

Flere hendelser

Ifølge The Christian Post kommer denne undersøkelsen etter en rekke hendelser der kristne i Storbritannia har opplevd motgang i forbindelse med å leve og handle i tro med sitt livssyn.

Blant annet fikk en kristen sykepleier sparken i fjor etter pasienter ved sykehuset klaget over at hun engasjerte dem i «uønskede diskusjoner» der hun snakket om sin personlige tro og tilbød seg å be med dem. Tidligere i år ble to kristne gatepredikanter dømt for uregelmessig oppførsel og bøtelagt for å snakke ut på et offentlig kjøpesenter i Bristol mot homoseksualitet og islam. De vant senere en anke.

Tim Dieppe, leder av Public Policy ved Christian Concern – en organisasjon som gir juridisk støtte til kristne som sier at de er blitt urettferdig behandlet – sier til Premier at resultatene fra undersøkelsen samsvarer med deres erfaringer gjennom årene.

– Folk prøver å si at våre saker er unntak og ekstraordinære tilfeller. Jeg tror denne forskningen viser at de kun er toppen av isberget, og at det underliggende faktisk er en veldig sterk grunnvoll av følelser og erfaring med fordommer eller marginalisering, sier han.

Tror det gjelder flere

Administrerende direktør i Premier, Peter Kerridge, mener undersøkelsen viser klart at det britiske samfunnet ikke er «det liberale aksepterende samfunnet vi tror vi er, hvis vi ikke tolererer og aksepterer alle, inkludert kristne.» Dette uttaler han på Premiers nettsider.

– Troens folk fra alle religioner skal få lov til å leve og arbeide i frihet. De bør oppmuntres til å holde seg til sin tro ikke bare i sine hjem og kirker, moskeer, synagoger og templer, men også på jobbene og fritidsaktivitetene sine og i det offentlige rom, sier Kerridge.

Han tror undersøkelsens resultater også gjelder for andre religiøse troende.

– Denne undersøkelsen viser tydelig hvordan det føles å være en vanlig kristen i dag. Jeg mistenker at andre trosgrupper kan ha lignende historier å fortelle. KPK

Dette er den siste i en serie på seks artikler på sambåndet.no om religionens vilkår i dagens samfunn, nasjonalt og internasjonalt. De tidligere ble publisert henholdsvis 27., 28., 29. og 31. juli, samt 01. august. Kom gjerne med dine tanker i kommentarfeltet under

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Møre ungdomsskule har utvidet og skiftet navn til Møre barne- og ungdomsskule Ålesund. Avdelingsleder for det nye barnetrinnet er fornøyd med åpningen.

Nordmøre og Romsdal Indremisjon har tilpasset seg de nye koronarestriksjonene og endret navn og innhold på den årlige julemessa.

ImF Sunnmøres årlige arrangement «Stjernedryss i advent» blir litt annerledes i år. I stedet for å samles fysisk kan man samles foran skjermen hjemme i stua.

(Korona) Tilbud for unge bør være et prioritert område resten av 2020, mener generalsekretær og kretsledere i ImF.

(Korona) Misjonseide Plussreiser får 2,5 millioner kroner til omstilling av virksomheten og kompetanseheving for ansatte.

Copyright © Sambåndet 2020