Sambåndet

Lørdag 24. oktober 2020
RSS
STRID: Israels ambassadør til Sverige mener at Svenska kyrkan, her represntert ved Smögen kyrka i Vestra Götaland, ikke er noen troverdig partner i forhandlinger mellom Israel og palestinaaraberne. Arkivfoto: Petter Olsen

Israelsk ambassadør anklager kirken

Israels avtroppende ambassadør til Sverige sier at den svenske kirken har en anti-israelsk holdning, men får motbør.

Skrevet av Kristelig Pressekontor den 26. juli 2017.

Spørsmålet om hvordan Svenska Kyrkan forholder seg til Israel er igjen satt på dagsorden, skriver den svenske avisen Dagen (som eies av Mentor Medier, som også eier Vårt Land).

Tidligere denne uken uttalte Israels avtroppende ambassadør i Sverige Isaac Bachman seg til Nyheter24.

– Det er bisart at Svenska Kyrkan krever dialog mellom israelere og palestinere, mens kirken på samme tid forkaster alle israelsk perspektiv, sier Bachman.

BDS

Innlegget er en videreføring av en langvarig debatt om i sommer har intensivert seg på Kyrkans tidnings debattsider. Der kritiserer ambassadøren Svenska Kyrkan for å være ensidig og gi BDS-bevegelsen (boikott, deinvestering og sanksjoner) plass. Bevegelsen har i en rapport fra Simon Wiesenthalcentret blitt klassifisert som antisemittisk.

Bachman uttrykte de samme tankene i et intervju med Dagen tidligere i sommer.

– Svenska Kyrkan deltar i den kollektive fortelling som pumpes ut i Sverige, og der Israel er alltid den skyldige parten, sa han blant annet da.

Tar til motmæle

En av de som tar til motmæle mot ambassadøren, er presten Anna Karin Hammar som er koordinator for Kairos Palestina, en kristen bevegelse som organiserer kristne palestinere.

– Å argumentere for boikott, deinvestering og sanksjoner mot Israel er noe som det palestinske sivilsamfunnet har bedt oss om å gjøre, sier Hammar i Kyrkans tidning.

Hun skriver at Bachman «undergraver forståelsen av anti-semittisme» når han kaller BDS for antisemittisme.

Skiller mellom staten Israel og bosettinger

Erik Lysén, som er internasjonal direktør for Svenska Kyrkan, skriver i Kyrkans tidning som svar til Bachman at kirken ikke står bak BDS-bevegelsen.

Han viser til Svenska Kyrkans stillingsdokument «Bærekraftig fred mellom Israel og Palestina.»

I stillingsdokumentet skiller Svenska Kyrkan mellom staten Israel innenfor internasjonalt anerkjente grenser, og bosetninger i de omstridte områdene (Judea og Samaria, red.anm.). Slik ønsker man å «redde tostatsløsningen» og «omsette folkeretten i praksis», skriver Lysén.

I sin sluttreplikk i Kyrkans tidning skriver Bachman at «så lenge du gjør felles sak med hat-propaganda», er Svenska Kyrkan ingen «troverdig partner». KPK

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Generalsekretær Erik Furnes håper at lokale ledere vil samles lokalt til undervisning og samtale om misjonsarbeidet som en erstatning for ImFs avlyste Lederkonferanse.

Misjonseide NLA Høgskolen ønsker å starte økonomiutdanning i Kristiansand fra høsten 2021. På lengre sikt har høgskolen også mål om å tilby desentraliserte og nettbaserte utdanninger som er skreddersydd for landsdelen.

Silje Kausland er ansatt som Ung-leder i ImF-Ung Midthordland, og dermed kan kretsleder Ole Andreas Wastvedt konsentrere seg helt om kretslederoppgavene.

17 kirkesamfunn og organisasjoner, ImF inkludert, har signert en erklæring om det to-kjønnsbaserte ekteskapet. De ber Storting og regjering om å verne foreldreretten og tros- og livssynsfriheten.

På flyet fikk Kristoffer Norbye idé til en sang som nå er blitt til musikkvideo. Regissør av videoen, Sofie Arnesen, håper den vil få flere til å ta et år på Bildøy Bibelskole.

Copyright © Sambåndet 2020