Sambåndet

Torsdag 22. oktober 2020
RSS
FOR SKOLEGUDSTJENESTE: Syv av ti ber rektorer si ja til skolegudstjenester. Det viser en ny spørreundersøkelse som InFact Norge AS har gjort for avisen Dagen. Foto: KPK arkiv

Bredt flertall vil ha skolegudstjenester

Et stort flertall av nordmenn er for skolegudstjenester før jul, viser ny undersøkelse.

Skrevet av Kristelig Pressekontor og Sambåndet den 25. november 2016.

Sju av ti ber rektorer si ja til skolegudstjenester. Det viser en ny spørreundersøkelse som InFact Norge AS har gjort for avisen Dagen.

– Det er rent flertall for skolegudstjenester i alle aldersgrupper, i alle regioner og blant begge kjønn. Ifølge tallene er det ingen dissens i det norske folk, sier fagsjef Knut Weberg i Infact til avisen.

Undersøkelsen viser at mellom 60 og 80 prosent i alle gruppene bortsett fra én er for skolegudstjenester før jul. I gruppen fra 18 til 29 år er 50,4 prosent positive, mens 30,3 prosent sier nei.

– Oppslutningen om julegudstjenester strekker seg langt ut over de som anser seg som personlig kristne. Dette griper inn i kulturbegrepet: Dette er en del av vår kulturbakgrunn og er noe skoleelever bør få oppleve i forbindelse med jula, sier Weberg.

Ventet motstand

Pressesjef i Human-Etisk Forbund (HEF), Jens Brun-Pedersen, sier at han hadde ventet større motstand i folket

– Det er åpenbart at dette er et nokså emosjonelt tema og er nært knyttet til jul, det kan nok spille inn her. Vi har vel ikke vært så flinke til å få fram at dette har mindre å gjøre med skolegudstjenester som sådan og mer å gjøre med hva slags offentlig fellesskole vi skal ha for våre barn, sier han til Dagen.

Sterke reaksjoner

Nylig ble det kjent at rektorene på Voss bestemte at ingen elever skal sendes på julegudstjeneste fra og med i år. Nyheten har vært omtalt i samtlige nasjonale medier og fikk blant andre Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug og statsminister Erna Solberg til å reagere.

– Jeg mener det blir rart og en liten unnlatelsessynd hvis vi skal tilpasse oss så mye at vi unnlater å ta med den viktigste delen av hvorfor vi feirer jul, sa Solberg etter at KrF-leder Knut Arild Hareide utfordret henne på saken i Stortingets spørretime.

KrF-lederen skrev selv på Facebook at det er «historieløst» å si nei til skolegudstjenester.

Siste nytt her er at kirken og rektorene på Voss er blitt enig om en obligatorisk julesamling for alle elever som «ikke vil inneholde forkynnelse, bønn eller annen religiøs utøvelse».

Les også: Bomskudd om religionsfrihet

KPK

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Silje Kausland er ansatt som Ung-leder i ImF-Ung Midthordland, og dermed kan kretsleder Ole Andreas Wastvedt konsentrere seg helt om kretslederoppgavene.

17 kirkesamfunn og organisasjoner, ImF inkludert, har signert en erklæring om det to-kjønnsbaserte ekteskapet. De ber Storting og regjering om å verne foreldreretten og tros- og livssynsfriheten.

På flyet fikk Kristoffer Norbye idé til en sang som nå er blitt til musikkvideo. Regissør av videoen, Sofie Arnesen, håper den vil få flere til å ta et år på Bildøy Bibelskole.

OPPDATERT Medan kong Haakon personleg tok imot den først produserte bibel frå Gideon i Norge, hadde kronprinsparet ikkje høve til å ta imot Gideon for å få overrekt Bibelen som vart produsert til 90-årsjubileet i år.

– Kampen for rettferd er ein heilt nødvendig del av det kristne livet, meiner Sunniva Gylver.

Copyright © Sambåndet 2020