Nytt navn og ny merkevare

Ved å skifte navn fra Si-Reiser til Plussreiser har reiseselskapet også skiftet merkevare, ifølge professor i markedsøkonomi, Magne Supphellen.

Professoren ved Norges handelshøyskole (NHH) er dermed ikke helt enig med utsagnet fra reiseselskapet om at «navneskiftet ikke betyr endring i merkevaren».

− Det gir liten mening å si at «det er samme merkevare» når man skifter navn, men jeg forstår poenget man vil ha frem: Kundens opplevelse skal være omtrent den samme, sier Supphellen til sambåndet.no.

Sambåndet.no brakte nyheten om navneskiftet på kvelden 16. oktober. Reiseselskapet med hovedsete i Ålesund, begrunnet selv navneendringen med at det som opprinnelig var tre selskaper (Si-Reiser, Ravinala og Sabra Fokusreiser), nå er ett, og at flere eiere er kommet til.  

Les også: Si-Reiser og Ravinala fusjonerer

Les også: Si-Reiser kjøper Sabra Fokusreiser

Et identitetskjennetegn
− I hvor stor grad er det forskjell på navn og merkevare?

− Navnet er et av merkevarens identitetskjennetegn. Andre kjennetegn er logo, slagord og grafiske elementer.

Supphellen tror kundene forventer endringer når et selskap skifter navn.

− Det er derfor viktig at Plussreiser kommuniserer aktivt hvilke endringer kundene vil oppleve i fremtiden som følge av navnebyttet. Navnebyttet bør brukes aktivt til å kommunisere positive endringer, for eksempel at fusjonen vil gjøre Plussreiser i stand til å tilby bedre tjenester enn før, sier Supphellen.

Fremhever særpreget
− Hvor viktig er navnet for merkevaren?

− Gode navn kan bidra til å fremheve særpreget og derved gjøre kommunikasjonen mer effektiv. Et godt navn er en fordel i kommunikasjonen, men ikke avgjørende. Det finnes mange sterke merkevarer med middels gode eller dårlige merkenavn.

− Tidligere fusjonerte Sparebanken Pluss og Sparebanken Sør og heter i dag Sparebanken Sør. Det er altså andre som har hatt/har ordet «pluss» i navnet. I hvilken grad tror du det har betydning for hva man tenker om navnet Plussreiser?

− Det viktige her er om andre bruker «pluss-begrepet» i samme kategori, det vil si i navn på andre turoperatører. Det tror jeg ikke er tilfelle. Dermed vil Plussreiser kunne fungere godt som identitetskjennetegn for denne virksomheten uten at kundene forveksler selskapet med andre, svarer Supphellen.

Hva ligger i plussen?
Han synes tanken om at navnet skal signalisere at Plussreiser tilbyr noe mer enn andre turoperatører – en åndelig dimensjon – er god.

− Men det er viktig at selskapet aktivt kommuniserer hva som ligger i plussen. Ellers vil målgruppen kunne legge sine egne fortolkninger til grunn, for eksempel at plussen betyr høyere pris, sier Magne Supphellen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.