Nytt medlem av skolefamilien i ImF

Nykommeren Fjaler kristne skule er blitt en ImF-skole.

Fjaler kristne skule fikk i november 2015 godkjenning fra Utdanningsdirektoratet til å starte kristen grunnskole med 90 elever fra 1. til 10. klasse i Fjaler kommune i Sogn og Fjordane. Skolestart var satt til august 2016. Det meldte seg bare én elev, og skolestarten ble avlyst den 15. august. To uker senere startet skolen likevel med to elever, begge i niende klasse.

– Det er fortsatt to elever hos oss. Vi har begynt i det små. Så får vi se hvordan det går videre, sier rektor Odd-Jarle Øvreås ved Fjaler kristne skule.

Foreløpig leier skolen lokaler i Dale vidaregåande skule i Sunnfjord. Styreleder er Magnar Hellesøy, som også har vært tilknyttet misjonseide Øytun folkehøgskole.

Oppfyller kriteriene
Skolen har søkt om å bli en del av skolefamilien til ImF og har nå fått positivt svar.

– De oppfyller kriteriene for å bli en av våre skoler. De har bygd vedtektene på samme basis som ImF og har henvist til samme verdier, dokumenter og bekjennelse som ImF. Det var ikke vanskelig for styret å inkludere dem i vår skolefamilie, sier generalsekretær Erik Furnes i ImF til sambåndet.no.

– Det står i verdidokumentet at vi skal være en del av Indremisjonsfamilien. Vi vil være med i en organisasjonstilknytning, sier Øvreås.

Del av et større skolemiljø
– Hva vil det bety for dere å være en del av skolefamilien i ImF?
– Det betyr at vi har en base i ryggen, at vi har en tilhørighet og er en del av et større fellesskap og skolemiljø. Vi kan være med på større samlinger som rektormøtet, svarer Øvreås.

– ImF er en skolebevegelse ved siden misjonsoppdraget. Vi ønsker en god offentlig skole, men samtidig er det viktig at der er et privat alternativ. Fjaler kristne skule ligger i et område langt unna nærmeste alternative tilbud, sier Furnes.

Ufordrende

Generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund (KFF), Jan Erik Sundby, tror det vil bli utfordrende for skolen økonomisk.

– Tilskuddet en får, er det samme per elev om du har to eller 26 elever. Jeg regner med at styret og ledelsen har overveid det nøye. Jeg ser det som vanskelig at tilskuddet skal kunne dekke kostnadene en har med kun to elever, sier han til Kristelig Pressekontor (KPK).

Styreleder Magnar Hellesøy er optimistisk for skolens framtid.

– Det er klart at vi må ta ansvar for økonomien. Dette går, dette får vi til, sier Hellesøy til lokalavisen Firda.

– Ikke urealistisk med flere

Sundby tror likevel ikke det er urealistisk at skolen kan overleve og få flere elever.

– Det er ikke uvanlig at friskoler tredobler elevantallet i år to, da både elevene fra første året fortsetter og nye kommer til. Det er ikke urealistisk å håpe på en situasjon som er økonomisk bærekraftig neste år, sier Sundby.

Ifølge loven må friskoler ha minst 15 elever, men den tillater noen år med færre.

– Det er en forutsetning for å drive friskole at en har minst 15 elever på sikt. Miljømessig kan det være både fordeler og ulemper med å være få, sier Sundby.

I KFF har de erfaring med at noen elever kan tiltrekke flere.

– Generelt er det mange skoler som opplever at folk trekker folk. En del opplever også at det kommer flere elever i begynnelsen av skoleåret, sier Sundby.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.