Sambåndet

Mandag 28. september 2020
RSS
NY TJENESTE: Det landsdekkende tilbudet «Snakk om mobbing» er en chattetjeneste hvor barn og unge anonymt kan ta kontakt for å fortelle om sine opplevelser knyttet til mobbing. FOTO: Bjarte Østebø, KPK

Tror ny samtale-tjeneste kan redde liv

En ny chattetjeneste fra Blå Kors skal hjelpe unge til å snakke om mobbing. Lederen mener forebygging kan redde liv.

Skrevet av Bjarte Østebø, KPK den 5. oktober 2015.

Andreas Eidem håper den nye chattetjenesten vil få flere til å snakke om opplevelser knyttet til mobbing. FOTO: Bjarte Østebø, KPK

Det landsdekkende tilbudet «Snakk om mobbing» er en chattetjeneste hvor barn og unge anonymt kan ta kontakt for å fortelle om sine opplevelser knyttet til mobbing.

– Mobbing er ofte noe vi helst ikke vil snakke om, men det er ikke godt å bære på ting alene. Vi er der for å lytte og for å ta dem på alvor. Når vi møter noen, skal vi kunne tilby god hjelp hver gang, sier Andreas Eidem.

Lavterskeltilbud

Han er leder for tjenesten, som styres og bemannes fra Blå Kors sine lokaler i Kristiansand. Eidem tror en anonym chattetjeneste gjør det lettere for mange å ta kontakt.

– Jeg har veldig tro på lavterskeltilbudet. Her tror jeg vi har funnet den laveste terskelen som finnes i dag, sier Eidem.

Han peker på at chatting åpner for toveiskommunikasjon på en annen måte enn andre anonyme tjenester. Dialogen gjør det lettere å gå dypere inn i situasjonen.

– Mange tar kontakt for å få hjelp til å løse et konkret problem, men ofte handler det vel så mye om å snakke om hvorfor situasjonen er som den er. Noen trenger litt tid for å åpne seg. Samtalen gjør også at man kan forsikre seg om at man har forstått hverandre riktig. Det er ikke så lett å svare hvis du ikke er hundre prosent sikker på hva de egentlig spør om, sier Eidem.

Må ha høyere utdannelse

De som betjener chatten, har minst tre års høyere utdannelse innenfor relevante fagfelt som sykepleie, psykologi eller pedagogikk. En av dem er Kristine Aasen, som er utdannet sykepleier med videreutdanning i psykososialt arbeid blant barn og unge.

– De som tar kontakt med oss, strever med mye forskjellig, både store og små ting. Det oppleves veldig meningsfylt å få prate med ungdom som kontakter oss, sier hun til KPK.

Sju ansatte sørger for å bemanne to av de fire chattestasjonene i åpningstiden, som er søndag til fredag fra klokka 16-21. På sikt håper de at frivillige med relevant erfaring og utdannelse skal utgjøre 50 prosent av bemanningen.

– Ut fra de gjeldende rammebetingelsene er vi er godt fornøyd hvis vi har fire fagpersoner tilgjengelig for barn og unge i åpningstiden vår, sier Eidem.

Mobbing og rusmisbruk

Blå Kors forbindes tradisjonelt med rusbehandling og ettervern. Gjennom Snakkommobbing.no og flere andre tjenester involverer de seg også i forebygging. Det tror Eidem er avgjørende. Statistikk viser at mobbing og rusmisbruk ofte henger sammen.

– Mobbing har mange alvorlige konsekvenser, både for den som mobber, og den som mobbes. De som mobber, er for eksempel overrepresentert i kriminalitetsstatistikker og viser oftere antisosialt atferdsmønster, sier Eidem og legger til:

– På den andre siden sliter de som utsettes for mobbing, ofte med ettervirkninger som angst og depresjon, lenge etter at mobbingen stoppet. Det kan være forebyggende å møte både de som mobber, og de som er mobbeofre. Det kan helt sikkert redde liv, sier han. KPK

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Kjetil Vestel Haga vokste opp med dei lyse sidene av bedehuskulturen. Han elskar sjøen og er kaptein på eigen båt. No skal sørlendingen navigere Normisjon-skuta.

Komponist Else Olsen S. blander eksperimentell samtidsmusikk og bedehusmusikk for å gi publikum fragmenter av minner, smaker og fremtidshåp

Lars Dale (58) fra Fredrikstad er ansatt som administrasjonsleder i Awana Norge.

Etter et tiår med frivillig kontingent og tilhørende inntektssvikt, har ImF-styret nå bestemt at Sambåndet skal bli et ordinært abonnementsprodukt.

Dei etterspurde video-snuttane frå The Bible Project er sett av millionar. No kjem dei på norsk, med økonomisk støtte frå mellom andre indremisjonsfamilien.

Copyright © Sambåndet 2020