Mexico nytt land på forfølgelsesliste

Åpne Dørers ferske topp-50 liste over land som forfølger kristne, er dyster. Nord-Korea er fortsatt versting.

En av hovedtrendene i 2014 har vært en tilspisning i afrikanske land sør for Sahara, og flere av disse landene har gjort et byks på listen over land der kristne lever i størst fare. I tillegg har det vært en økt global forfølgelse som hovedsakelig skyldes kulturell marginalisering, og ikke først og fremst vold.

–  Det som utmerker seg aller mest, er Kenya. I tillegg er Tanzania også et land som har utmerket seg. Islamistisk ekstremisme går frem med trykk fra nordlige Afrika, og grupper av muslimer radikaliseres. Boko Haram opererer for eksempel ikke bare i nordlige Nigeria men også i Kamerun, forteller Åpne Dørers informasjonsleder, Stig Magne Heitmann, til KPK.

Hele verden

I beregningen av de 50 landene der kristne opplever mest forfølgelse i verden, får alle land en poengsum fordelt på seks ulike faktorer. Den laveste poengsummen på årets liste er 48,5, mot fjorårets laveste som var 44,7. Det er en markant økning, sier Heitmann.

– Vi ønsker å ha et våkent øye alle steder når det gjelder kristenforfølgelse. Når mediene fokuserer på den arabiske delen av verden, så ønsker vi å sette fokus også på andre land, sier han.

De nye

Mexico er blant de nye landene på listen i år, som hovedsakelig skyldes at kristne blir en automatisk fiende til den organiserte korrupsjonen og narkotikahandelen i landet.

– Når kristne forkynner fred, antikorrupsjon, og antivold, blir de en fiende, sier Stig Magne Heitmann.

I tillegg er det religiøse livet i lokalsamfunnet ofte synkretistisk. Og når de evangeliske kristne ikke vil delta på synkretistiske fester og lignende, skaper det stridigheter som kan bli sett på som fiendtlig.

Et annet glemt land i denne sammenheng er India. «Verdens største demokrati valgte en hinduistisk ekstremist som statsminister i mai 2014 – en politiker som tidligere har erklært kristne for fritt vilt. Det har ikke tatt lang tid for regjeringen å sende ut signaler om at ikke-hinduer bør holde hodet lavt. En kirke i Delhi er allerede brent ned», står det i rapporten fra Åpne Dører.

Hinduistiske fundamentalister har tidligere gjort forsøk på å re-konvertere hinduer som har blitt kristne.

I tillegg annonserte India 25. desember som nasjonaldag, noe som skaper et dilemma for kristne siden dette er dagen de fleste kristne verden over feirer at Jesus ble født.

De gamle

Nord-Korea rager fremdeles på toppen av listen i sitt 14. år, med sine 92 poeng i 2015 (90p i 2014).

– Nord-Korea er jo i medienes søkelys permanent, og i det så er en også klar over at det er totalt fraværet av menneskerettigheter, samtidig er de veldig opptatt av konflikten med Sør-Korea, og oppmerksomme på atombombearsenalet, så forholdene for de kristne glemmes nok litt bort i det, sier Heitmann. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.