Sambåndet

Lørdag 24. oktober 2020
RSS
Marit Stokken og Irene Krokeide Alnes ble sammen med de andre nominerte presentert foran en nær fullsatt Oslo domkirke. MOBILBILDE: PETTER OLSEN

Karsten Isachsen tildelt Petter Dass-prisen

Like etter kl. 18 torsdag kveld ble det klart at det er Karsten Isachsen som tildeles Petter Dass-prisen for 2014. Utdelingen skjedde foran over 500 mennesker på adventskonsert i Oslo domkirke.

Skrevet av Petter Olsen den 4. desember 2014.

Fakta

Petter Dass

  • Petter Dass (1647-1707) var sokneprest i Alstadhaug fra 1689 til sin død.
  • Kjent for blant annet salmen "Herre Gud, ditt dyre navn og ære".
  • Skrev verket "Nordlands trompet" og "Katekismesangene" - sistnevnte kommentar til Luthers katekisme - som ble en bestselger på 1700-tallet.
  • Kilde: Vårt Land

 

OSLO: Prisvinneren er vårt tids mest leste forfatter av oppbyggelig litteratur i Norge.

– Gjennom et langt yrkesliv som prest, forfatter og foredragsholder har Isachsen bygd seg en unik plattform for formidling av kristen tro og tanke ut i det brede lag av befolkningen, sa sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land da han delte ut prisen.

– Jeg har aldri fått en pris før, og dette blir nok den eneste. Det gjør det enda mer verdt, sa Isachsen.

«Navnet Jesus»
I en varm takketale siterte han fra sin siste bok, der en strofe fra sangen «Navnet Jesus» er tatt inn:

– «Midt i nattens mørke blinker, som et fyrlys, Jesu navn». Får jeg være ved bevissthet når min avskjedtime kommer, er det disse ordene som vil være på mine lepper, sa Karsten Isachsen.

– Brobygger
Biskop Per Arne Dahl, selv tidligere prisvinner, kalte Isachsen en «brobygger av Guds nåde»:

– En brobygger mellom kirke og samfunn og mellom kirke og folk. Du er gjestfrihetens prest. Må Gud velsigne deg og forbause deg videre, sa Dahl.

Les også: begrunnelsen for tildelingen og se overføring fra domkirken her (lenke til Vårt Land).

Det er i år 20. gang avisen Vårt Land deler ut denne prisen. Den gis til en person eller organisasjon som gjennom sitt arbeid har forent kristen gudstro med folkelighet, på en frodig og folkelig måte, slik teologen og dikteren Petter Dass (se faktaboks) gjorde.

Det var fem kandidater til prisen, hvorav Indremisjonsforbundets 40-årsjubilerende sangevangelister Marit Stokken og Irene Krokeide Alnes var den ene.

Les også: Marit og Irene nominert

Låtskriver og vokalist Trygve Skaug sto for et av de kunstneriske innslagene i domkirken.

– Siden jeg reiser rundt med gitar, blir jeg skjelven i buksene når Marit og Irene sitter rett bak meg, innledet Skaug avdelingen sin.

Gullkorn
På festen for inviterte i Vårt Lands kantine fikk prisvinner Karsten Isachsen igjen ordet:

– Dette har vært en eventyrlig aften jeg aldri kommer til å glemme. Det var mye varme i lokalet, og jeg kommer til å ta dette med meg resten av livet, sa Isachsen.

Isachsen fortalte at han i mange år hadde samlet på gullkorn. En av dem hadde han funnet på en kirke i England:

– «Tenk, takk og vær glad», sto det. Det syntes jeg var fint, sa Karsten Isachsen.

Nominerte
De øvrige nominerte var (foruten Marit og Irene):

  • Siv Kristin Sællmann: Utløste en voldsom debatt høsten 2013 da hun av sin sjef ble nektet å bære korssmykke på jobb som nyhetsanker i NRK
  • Paal Andre Grinderud: Talsmann for barn av alkoholikere og tydelig på en prøvet gudstro. Aksjonerte nylig for å få stoppet forslaget om åpent vinmonopol på julaften – en kamp som lyktes.
  • Helge Gudmundsen: Har i 28 år vært ansvarlig for morgenandakten i NRK, og har i 21 år hatt programmet «Salmer til alle tider». I tillegg var han den som hadde ideen til sakte-tv-sendingen «Salmeboka minutt for minutt» forrige helg.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Generalsekretær Erik Furnes håper at lokale ledere vil samles lokalt til undervisning og samtale om misjonsarbeidet som en erstatning for ImFs avlyste Lederkonferanse.

Misjonseide NLA Høgskolen ønsker å starte økonomiutdanning i Kristiansand fra høsten 2021. På lengre sikt har høgskolen også mål om å tilby desentraliserte og nettbaserte utdanninger som er skreddersydd for landsdelen.

Silje Kausland er ansatt som Ung-leder i ImF-Ung Midthordland, og dermed kan kretsleder Ole Andreas Wastvedt konsentrere seg helt om kretslederoppgavene.

17 kirkesamfunn og organisasjoner, ImF inkludert, har signert en erklæring om det to-kjønnsbaserte ekteskapet. De ber Storting og regjering om å verne foreldreretten og tros- og livssynsfriheten.

På flyet fikk Kristoffer Norbye idé til en sang som nå er blitt til musikkvideo. Regissør av videoen, Sofie Arnesen, håper den vil få flere til å ta et år på Bildøy Bibelskole.

Copyright © Sambåndet 2020