Sambåndet

Fredag 22. januar 2021
RSS
Merete Blindheim ledet debatten om undersøkelsen Unges erfaring med tro på Lev livet-konferansen i Sandnes. FOTO: VILHELM VIKSØY

Nettmøte om tro i hjemmet

Hvordan kan foreldre best formidle troen til sine barn? Hvilken hjelp trengs? Hva tenker ImF om dette? Onsdag 6. november mellom kl.21 og 22 svarer generalsekretær Erik Furnes på spørsmål om tro på hjemmebane.

Skrevet av Petter Olsen den 5. november 2013.

I en undersøkelse av unges erfaringer med tro sier bare 17 prosent av de som definerer at de vokste opp i et aktivt kristent hjem, seg helt enig i påstanden om at det «ofte ble snakket om åndelige spørsmål hjemme». Undersøkelsen ble lagt fram på Lev livet-konferansen i Sandnes, som bladet Sambåndet omtalte i nummer ni og ti (se også flere artikler på sambåndet.no). Er 17 prosent et overraskende lavt tall? Er det også din erfaring? Hva kan vi gjøre med det? Det er bare noen av spørsmålene som kan stilles.

Da undersøkelsen ble debattert på konferansen i Fredheim arena, var ikke generalsekretær Rolf Kjøde i Normisjon forskrekket over tallet 17 prosent:

– Reflekterer det blyghet? Er dette barn av en 68-generasjon som har abdisert åndelig? Og hva er en «åndelig samtale», spurte Kjøde – og antydet altså at det kan være gode samtaler i hjemmet som de som har svart, ikke har definert innenfor begrepet «åndelig».

Tallet er enda lavere for de hjemmene som defineres som «litt kristent» (1,3 prosent).

-Hvordan kan vi hjelpe disse hjemmene til å bli enda tydeligere? Kan vi få de foreldrene som ber aftenbønn med barna, til å holde på et halvt eller et helt år lenger, spurte Rune Øystese fra NLA Høgskolen.

MOR OG FAR

Undersøkelsen sier også noe om forskjell i mors og fars betydning for barnas åndelige utvikling.

-Jeg tror ikke noe på at far betyr mindre enn mor, men når far abdiserer fra det å være en som påvirker åndelig, da betyr det mye, sa Rolf Kjøde.

I en oppsummeringssamtale om veien videre sa generalsekretær Erik Furnes i ImF det slik:

– Jeg tror det er mange kristne foreldre som ikke har drømmer for sine barn. Vi har en stor utfordring i landet vårt om å drive misjon. Men hva med mine barn? En har sagt det slik at vi må sikte høyere for å treffe blinken. Vi må forkynne det ansvaret vi har for å ta dette på alvor i vårt eget hjem, den muligheten og ansvaret Gud har lagt ned i oss som foreldre til å formidle til våre nærmeste, utfordret Furnes og fortsatte:

– Ungdomsarbeidet er kjempeviktig for dem som ikke vokser opp i et kristent hjem, og i arbeidet vårt må det være en balanse mellom hjem og bedehus.

I strategiplanen for Indremisjonsforbundet fram mot 2020 er et av fire hovedpunkt at «vi vil stimulere til aktiv formidling av kristen tru i heimen». Det å hjelpe foreldre og barn til å sette ord på sin tro, er et av målene med dette punktet.

Hva mener du om disse spørsmålene? Hvordan kan foreldre best formidle troen til sine barn? Hvilken hjelp trengs? Hva bør og kan Indremisjonsforbundet gjøre? Send inn dine spørsmål ved å fylle ut skjemaet nedenfor. Du kan sende inn spørsmål i forkant og under selve nettmøtet, som er onsdag 6. november fra kl. 21 til 22.

 

Spørsmålsrunden er nå avsluttet

Både ImF og Tro & Medier har nå takket nei til å være med på Vårt Lands planer om en egen fjernsynskanal. Tro & Medier vil i stedet samarbeide med en svensk TV-kanal.

Folk satsar på at sommaren blir normal nok til at det blir bibelcamping i Lyngdal i år også.

(Korona) ImF åpner nå for normal aktivitet i barne- og ungdomslag der deltakerne er yngre enn 20 år. Der et er også mulig med små husgrupper.

Etter 36 år som ansatt på Nordhordland Folkehøgskole går Jan Inge Wiig Andersen av med pensjon til høsten.

Søndag 17. januar er det mange digitale møter å velge blant fra indremisjonsfamilien. Her får du en kretsvis oversikt.

Copyright © Sambåndet 2021